Blog

Olivový olej

25. červen 2018

Olivovník je kulturní, stálezelený strom se zakrouceným kmenem, šedavou kůrou a stříbřitě zelenými listy. Vypadá staře, i když je docela mladý, protože v sobě nese prastaré dědictví. Olivový olej byl spolu s medem, medovinu, pivem a mlékem potravou starých civilizací. Legenda praví, že v soutěži bohů byla Palas Athéna odměněna za nejužitečnější dar. Darovala totiž Diovi olivu.

Strom pochází z Blízkého východu a je hojně rozšířen v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Řecku, Tunisku, Maroku a Sýrii.

Všeobecné informace o olivovém oleji

Latinský botanický název rostliny: Olea europaea
Český botanický název: Olivovník evropský

Olivovník je kulturní, stálezelený strom se zakrouceným kmenem, šedavou kůrou a stříbřitě zelenými listy. Vypadá staře, i když je docela mladý, protože v sobě nese prastaré dědictví. Olivový olej byl spolu s medem, medovinu, pivem a mlékem potravou starých civilizací. Legenda praví, že v soutěži bohů byla Palas Athéna odměněna za nejužitečnější dar. Darovala totiž Diovi olivu.

Strom pochází z Blízkého východu a je hojně rozšířen v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Řecku, Tunisku, Maroku a Sýrii.

Vystačí jen s trochou vláhy, ale je poměrně citlivý na chlad. Olivovníky kvetou koncem jara chomáči bílých kvítků. Plod je malý, zelený, pak zčervená a uzrálý je černý. Lipogeneze mění kyseliny a cukry z plodů na olej. Olej se získává z dužiny, ne z pecky ani ze semene. Stupeň zralosti podmiňuje chuť oleje.

olives 357849 1920

V Evropě je olivový olej kulinárním olejem číslo jedna. Gurmáni stejně jako znalci vína šílí nad různými příchutěmi a kvalitní tohoto oleje. To je užitečná lekce, pokud jde o ostatní oleje, a látka k přemýšlení o skutečném přínosu vysoce zpracovaných olejů. Olivový olej extra Virginii lisovaný za studena je to nejlepší, co se dá sehnat. (Kdo jede v létě do výše uvedených států, doporučuji najít místního farmáře, já teď v Řecku koupila panenský ZSL olivový olej za cca 5€/l, balzám jak pro pleť, tak pro chuťové i čichové buňky...). Barva se mění v závislosti na zralosti používaných oliv, od sytě zelené po světle žlutou. Existuje mnoho stupňů kvality a jsou smíchávány tak, aby se dosáhlo určité ceny, řekněme rafinovaný s panenským a podobně. Je to mezinárodní komodita a tak jistí výrobci jako kouzlem nabízí rok co rok stejně zbarvený a stejně chutnající výrobek, zatímco drobní výrobci jsou nesmírně pyšní na jedinečnou úrodu toho kterého roku a její chuť. Degustace olivového oleje je úplné umění.

Vlastnosti a použití

Olivový olej se užívá zejména při vaření v kuchyni a na salátové zálivky. To je nejlepší způsob, jak užívat jeho prospěšnosti pro zdraví. Takzvaná středomořská strava bohatá na olivový olej se doporučuje lidem s nemocným srdcem. Oleje s obsahem mononenasycených mastných kyselin, bez cholesterolu jsou znovu považovány za blahodárné. Olivový olej rovněž snižuje překyselení žaludku a má mírně projímavý účinek. Má také význam při stimulaci sekrece žluči. Kvalitní olej má silnou vůni jeho snášenlivost je dobrá. Tradičně se používá na suchou a zralou pleť, k ošetřování vyrážek, citlivé a popraskané, hrubé pleti se sklonem k zánětům, k ošetřování popálenin, ekzémů, lupénky a bércových vředů a na posilující koupele nehtů. Je také užitečnou složkou přípravků na ochranu proti slunečnímu záření. (Některé zdroje uvádějí, že kvalitní olivový olej má až faktor 8, já ovšem samotný olej nedoporučuji, a to žádný, oleje mohou zoxidovat, Vy to nemusíte poznat a můžete se strašlivě spálit). Má všeobecné zvláčňující a protizánětlivé účinky, je výborný na pokožku podrážděnou bodnutím nebo štípnutí hmyzu či požahanou například kopřivou. Panenský olivový olej je mj. zdrojem melatoninu, o kterém dříve bylo známo, že se vytváří jen v mozku živočichů. Melatonin je dokonalý lapač volných radikálů, tudíž je to velmi účinný antioxdant.

Složení

Kyselina linolenová cca 1%, linolová 9 - 14%, olejová 60 - 85%, palmitová, myristová, arachová. Charakteristickou složkou nezmýdelnitelného podílu je skvalen (asi 1%). Barviva, chlorofyl a karoteny. Množství minerálních látek není významné, poměrně vysoký je obsah vitamínu E.

Trvanlivost

Dobře skladován asi 2 roky. Tento olej není vhodné uchovávat v lednici. Dobré je uskladnění v tmavé skleněné nádobě na chladném místě.

Zdroj: Nováková, Šedivý - Praktická aromaterapie, Kusmirek - Liquid Sunshine