Skip to main content

Také to znáte? Lehnete si do postele a místo toho, abyste jste usnuli, běží vám hlavou nekonečné množství myšlenek, které jsou k nezastavení. Utíká hodina za hodinou a spánek nepřichází. S postupujícím časem se vás začíná zmocňovat nervozita, že ráno nedokážete vstát z postele anebo budete unavení, podráždění a zcela bez energie. Opakuje-li se to celé i další noc, sáhnete raději po prášku na spaní. Jenomže prášky na spaní nejsou právě ideální volbou. Jejich nebezpečí tkví zejména v tom, že jsou návykové. A když si na ně vaše tělo zvykne, přestane vám daná dávka účinkovat a budete si muset vzít větší množství. Dostanete se tak do koloběhu, ze kterého se špatně hledá cesta ven. Nespavost však lze řešit i jinak a my vám dnes přinášíme několik tipů, jak s ní zatočit a jak se zase začít těšit na to, že si půjdete večer lehnout.

DBEJTE NA SPÁNKOVOU HYGIENU


spánek

Možná už jste někdy slyšeli o pojmu spánková hygiena. Jedná se o soubor zásad, jejichž dodržování vám pomůže zlepšit spánek a jeho kvalitu.

Každý den, nehledě na to, zda se jedná o všední den nebo víkend, choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu. Doporučuje se spát přibližně osm hodin denně. V ložnici pravidelně větrejte a dbejte na to, aby tam byl klid a tma. Ideální teplota by se měla pohybovat kolem devatenácti stupňů.

Přibližně hodinu před spaním nepoužívejte žádné elektronické přístroje, které vyzařují modré světlo. Před spaním nejezte těžká jídla, vyvarujte se pití nápojů s kofeinem, alkoholických nápojů a kouření.

K lepšímu spánku může pomoct i pravidelná meditace, která vám pomůže ovládnout proudící myšlenky. Před spaním také neřešte žádné důležité pracovní nebo osobní záležitosti, o nichž byste potom museli celou noc přemýšlet.

Je-li to možné, nespěte během dne, protože spánek po obědě či odpolední šlofík může ztížit večerní usínání. Pokud si však opravdu zdřímnout potřebujete, nařiďte si budík na dvacet minut. Během této doby nevstoupíte do fáze hlubokého spánku, který by vám potom komplikoval noční spaní.

spánek
zdravý životní styl

DODRŽUJTE ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL


zdravý životní styl

Se spánkovou hygienou úzce souvisí zdravý životní styl. Jezte zdravá a vyvážená jídla. Omezte sladké a tučné pokrmy, alkohol a povzbuzující nápoje. Také se vyhněte používání tabákových výrobků. Každý den sportujte. Zejména pravidelný pohyb má velký vliv na kvalitu vašeho spánku. Tři hodiny před spaním se však náročným fyzickým aktivitám již vyhýbejte.

Báječné bylinky

Doplněk stravy jako první pomoc


Spánkovou hygienu a zdravý životní styl můžete podpořit i různými bylinnými přípravky. Vyzkoušejte například různé bylinné vody jako Květová voda Hydrolát Heřmánek modrý, Květová voda Hydrolát Heřmánek římský, Květová voda Hydrolát Levandule lékařská, Květová voda Hydrolát Meduňka lékařská či Květová voda Hydrolát Neroli pomerančový květ. Tyto bylinné vody můžete buď přidat do vody a vypít, nebo si je stříknout na polštář.

Upřednostňujete-li čaje, vsaďte na bylinnou směs s třezalkou Bylinná směs dobrý spánek I. nebo na bylinnou směs bez třezalky Bylinná směs dobrý spánek II. Druhá varianta bylinné směsi je určena zejména pro ty, kteří berou antidepresiva, protože třezalka se s antidepresivy nesmí kombinovat.

Pro pozitivní náladu, relaxaci a lepší spánek vyzkoušejte tinkturu Dobrý spánek. K celkovému zklidnění a ke zmírnění stresu jistě přispěje tinktura Třezalka.

Abyste podpořili spánek vašich nejmenších, můžete jim před spaním uvařit čaj Bylinná směs pro děti – hajánek. Nespí-li kvůli rostoucím zoubkům, vsaďte na Olej na prořezávající se zoubky, který přispěje k úlevě od bolesti.

A teď už dobrou noc a krásné sny.

Bylinná směs dobrý spánek I.

Bylinná směs s třezalkou

Bylinná směs dobrý spánek II.

Bylinná směs bez třezalky

Bylinná směs pro děti - hajánek

Uklidňující účinek, dobrý spánek (chmel otáčivý)

Dobrý spánek - tinktura

Pozitivní nálada - relaxace – spánek (meduňka lékařská)

Třezalka - tinktura

Spánek, zklidnění, stres (třezalka tečkovaná)