Skip to main content

Příjemně teplé počasí. Hodně slunečního svitu. Rozkvetlé stromy. Ale také smrkání, kašlání, slzení a pálení očí, svědění a pálení v nose či časté kýchání. To vše přináší jaro, jedno z nejkrásnějších ročních období. Mnohým z vás však naskočí vyrážka už jenom z představy, že jaro je tu. Jste rádi, když přežijete cestu do práce kolem řepkového pole a ve volném čase do přírody radši nechodíte, protože se nechcete vrátit s oteklýma očima.

Zkuste si však představit, že byste si jaro mohli opravdu užít a kochat se voňavými květinami namísto neustálého hledání papírových kapesníčků. Co říkáte? Líbí se vám ta představa? Tak si přečtěte náš článek a třeba v něm najdete nějakou zajímavou inspiraci.

Co je vlastně alergie


Pyl alergie

Alergií označujeme přehnanou a nepřiměřenou reakci imunitního systému na látky, s nimiž se často potkáváme. V některých případech může alergie přímo ohrožovat lidský život. Za nejčastější původce alergií jsou označovány pyly, zvířata, roztoči, plísně, hmyzí bodnutí nebo kousnutí a potraviny (zejména ty, které obsahují lepek nebo laktózu).

V našem článku se budeme věnovat hlavně prvnímu původci a to pylu.

Příznaky pylové alergie


Pylová alergie se objevuje asi od poloviny března do konce září a jejím hlavním příznakem je vodnatá rýma. Pyl dráždí nosní sliznici a kvůli tomu pociťujete v nose svědění a pálení. Můžete mít i pocit plného nosu a zhoršeného dýchání. Občas se vyskytují i bolesti hlavy v oblasti čela, které jsou způsobené právě sennou rýmou.

Mezi další alergické projevy patří svědění  a pálení v krku nebo svědění očí a kůže, dále slzení očí a s tím související zánět spojivek. Alergie se projevují i kopřivkou, zarudnutím kůže či tvorbou pupínků.

Pyl alergie
zdravý životní styl

Tipy pro alergiky


zdravý životní styl

Vůbec nejlepší je vyhnout se problematickým alergenům. Informace o tom, kdy se jednotlivé alergeny vyskytují, najdete v pylovém kalendáři v denním tisku, na internetu nebo v televizi. Důležité je mít na paměti, že při oteplení se množství pylu v ovzduší vždy výrazně zvýší.

V případě, že nevíte, na co jste konkrétně alergičtí, zajděte si k alergologii, který určí vaše přesné alergie. Nejvhodnější doba pro testování je před začátkem nebo po skončení pylové sezóny.

Pylové alergii se můžete bránit tak, že budete chodit do přírody buď ráno nebo po dešti, kdy je vzduch nejčistší. Po příchodu domů se převlékněte do jiného oblečení, protože pyl zůstává i na látkách. Pomoci může i sprcha, která spláchne pyl z vaší pokožky a vlasů. Zavírejte doma okna a větrejte jenom ráno nebo po dešti.

V průběhu celého roku dodržujte správnou životosprávu – vyvážený jídelníček s dostatečným množstvím vitaminů a minerálů, každodenní pohyb a pravidelný spánek po dobu osmi hodin denně. Pravidelně se otužujte a relaxujte a zkuste se vyhnout stresovým situacím. Díky tomu všemu posílíte váš imunitní systém a ten vás potom lépe ochrání před různými alergiemi.

Báječné bylinky

První pomoc při alergiích


Sennou rýmu zklidní pravidelné vyplachování nosu pomocí konvičky se slanou vodou. Použít můžete i sprej s mořskou vodou nebo Vincentku.

Upřednostňujete-li léky, noste u sebe preventivě antihistaminika. Nyní je koupíte v lékárně již bez lékařského předpisu a jsou k dispozici ve formě tabletek, nosních sprejů, očních kapek či mastí.

Nejste-li příznivci léků, vsaďte na bylinky. Jste-li čajový typ, vyzkoušejte Bylinnou zklidňující směs, která má pozitivní vliv na sennou rýmu, ucpaný nos, alergický kašel či na svědění kůže. Velmi dobrou alternativou k čaji je tinktura Zklidnění, která pomáhá nejen při pylové alergii, ale i při alergii na zvířecí srst. Květová voda Hydrolát Heřmánek modrý je bylinná voda pomáhající při alergii, ale má také protizánětlivý a analgetický účinek. Stejně tak Květová voda Hydrolát Levandule lékařská.

Věříme, že když vyzkoušíte některý z našich tipů, užijete si pohodové jaro a ještě lepší léto.

Bylinná směs zklidňující

Trávy, pyly, zvířecí srst

Zklidnění - tinktura

trávy, pyly, zvířecí srst

HEŘMÁNEK MODRÝ

Alergie, analgetikum, protizánětlivý účinek

LEVANDULE LÉKAŘSKÁ

Analgetikum, repelent, protizánětlivý účinek.